tiistai 1. heinäkuuta 2014

Korppi


Viime kirjoituksesta on vierähtänyt aikaa ja paljon kuvia. Mieleen painuvimpia kuvaushetkiä ovat tarjonneet monet sydäntä läpättävät kohtaamiset metsän kätköissä, mutta yhtä lailla ihania kuvattavia ovat olleet ihmisten ilmoilla  juhla-asuihinsa sonnustautuneet, tilannekuviin piirtyneet kuin pienen pieni passikuvattavakin. Ihmiset, eläimet, paikat, maisemat, esineet, rakennukset... elollinen ja eloton kaikki kameraani kiinnostavat. - Kai kuvailun voi sanoa yhden sortin elämäntapaintiaaniutta edustavan.

Päivän kuvaksi valitsin juhannuksen seutuvilla ikuistamani korpin kuvan. Kuten kuvasta näkyy sitä on käsitelty. Tässä tapauksessa koen, että suhteellisen reipasotteinen käsittely on perusteltua ja lisää kuvan kiinnostavuutta sekä vahvistaa sen symboliarvoa. Muutoin tavanomaiseen korppikuvaan tulee käsittelyn myötä mysteerisempi taso.

Intiaaneille korppi oli pyhä lintu, joka liitettiin luovuuteen ja jumaluuteen ja se oli valon ja ymmärryksen tuoja. Intiaanien uskomuksen mukaan ihmiskunta eläisi ikuisessa pimeydessä ilman korppia. - Voisiko paljon kiehtovammin tuosta älykkäästä, kiiltävän mustaan juhlapukuunsa sonnustautuneesta, tarkkasilmäisestä linnusta lausua?

Perinteisesti korppiin liitetään paljon ikäviä uskomuksia ja korpeilla on peloteltu ihmisiä kautta aikain. Maailmaa voi toki katsoa mistä kulmasta haluaa ja tarttua niihin uskomuksiin ja näkemyksiin, jotka itseään puhuttelevat. Minussa korppi ei herätä pelkoa enkä koe korppia pahana. Se on näyttäytynyt mielenkiintoisena ja vaikuttavana lintuna, joka huippuunsa viritetyn havainnointikykynsä ja nopeutensa vuoksi on melkoisen haasteellinen kuvattava. Erinomainen opetusmestari siis, joka ilmoittaa raakkuen saapuvansa paikalle.

Ymmärrys luo valoa ja valo luo ymmärrystä. Olkoon se korpin viesti ja alkakoon luovuuden juhlan aika.


Kuvia korpeista, korppien ääntelyä ja tietoa korppeihin liittyvistä uskomuksista löytyy esimerkiksi Tunturisuden sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti